Zdravo & slasno: Pomfrit od batata
13.11.2022 | 20:05
Pomfrit od batata (slatkog krompira) važi za vrlo ukusnu i jednostavnu grickalicu ili kao prilog. Zdraviju verziju pomfrita obogatite mješavinom začina koji mu daju finu hrskavost i arome, a opet slatkasti okus batata nije izgubljen.
Sastojci za dvije osobe:
- 1-2 velika batata malo ulja
- 1-2 kašike kukuruznog brašna
- 1-2 kašike palente
- 1-2 kašike parmezana
- kašičica crvene paprike
- kašičica kurkume
- kašičica soli
- malo bibera
- bijeli luk u prahu u prahu
- kašičica majčine dušice i/ili origana po želji
- pola kašičica chillija ili kajenskog bibera (ako volite pikantno)
Priprema:
Batat oguliti i narezati na komade kao za pomfrit. Staviti u veću posudu i malo nakapati uljem – ne previše da bude mastan, već tek toliko da se mješavina začina uhvati za batat. Napraviti mješavinu začina: u posebnu posudicu pomiješajte palentu, kukuruzno brašno, crvenu papriku, sol, biber, kurkumu, bijeli luk u prahu, majčinu dušicu i origano, parmezan i chilli.
Začinima se igrajte po vlastitom izboru! Mješavinom začina posuti batate u posudi, postupno, nakon svakog dodavanja začina protresti, na kraju sve dobro pomiješati da se začini ravnomjerno zalijepi za svaki komad batata.
Rernu zagrijati na 200 Celzijevih stepeni, pleh obložiti papirom za pečenje – ne treba ništa mastiti! Pomfrit od batata peći u rerni 20-ak minuta, po potrebi okrenuti i dopeći još malo. Poslužiti uz umak po želji: od vrhnja, jogurta i limuna ili od paradajza.