Raspucanci – imamo recept za neodoljive kolačiće koji mirišu na blagdane
29.11.2022 | 11:56
Praznici su nam sve bliže, a recept za savršene kolačiće je ovdje. Mekani i hrskavi u isto vrijeme, punjeni čokoladom i obloženi šećerom – nećete im odoljeti
Sastojci
Za kolačiće:
- 115 grama (1/2 šoljice) maslaca
- 150 grama (3/4 šoljice) šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- 2 velika jaja
- 175 grama (1 i 1/4 šoljice) brašna za sve namjene
- 40 grama (1/2 šoljice) kakaa u prahu
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 150 grama (1 šoljica) čokoladnih komadića ili čokoladnih kapljica
Za šećernu oblogu
- 100 grama (1/2 šoljice) bijelog šećera
- 65 grama (1/2 šoljice) šećera u prahu
Priprema:
Stavite maslac u veliku vatrostalnu posudu. Otopite maslac na pari ili u mikrovalnoj. U maslac dodajte šećer i vaniliju i sjedinite ih ručnom pjenjačom. Dodajte jaja i umutite sve sastojke.
U zasebnoj posudi prosijte brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i sol. Zatim dodajte smjesi s maslacem i miješajte dok se ne formira ljepljivo tijesto od čokoladnih kolačića. Na kraju umiješajte čokoladne komadiće.
Pokrijte tijesto za kekse plastičnom folijom i stavite u frižider najmanje jedan sat da se stegne.
Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni ili na 160, ako je s ventilatorom. Obložite dvije tepsije papirom za pečenje. Šećer rasporedite u dvije zdjelice u koje ćete uvaljati kekse. Zatim oblikujte kolačiće – oko 1,5 kašike po kolačiću i rukama ih oblikujte u kuglice.
Tijesto će i dalje biti mekano i ljepljivo, ali mora biti dovoljno čvrsto kako bi mogli raditi s njim. Ako nije, vratite ga na još 15 minuta u frižider i pokušajte ponovno. Svaku kuglu tijesta za kolačiće prvo uvaljajte u bijeli šećer, a zatim u šećer u prahu prije stavljanja na pripremljene tepsije.
Ponavljajte dok sve kuglice tijesta za kekse ne budu obložene s dva šećera. Na brzinu provjerite i ako bilo koja od kuglica tijesta za kolačiće ne izgleda potpuno prekrivena šećerom, ponovno ih zarolajte.
Kolačiće pecite otprilike 11 do 13 minuta ili dok se ne rašire i popucaju po površini. Ostavite da se hlade najmanje 15 minuta prije nego što ih pažljivo prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
Kolačiće čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi ili na sobnoj temperaturi ili u frižideru.