Svi prave AJVAR, ali ni ne znaju da prave 1 veliku grešku
23.09.2022 | 15:51
Kada pravite ajvar, najbolje je da koristite mljevene, barene paprike. Tako će vaš ajvar brže biti spreman, a imaćete ga i više.
Ajvar od pečenih papirka je sa druge strane znatno komplikovaniji za pravljenje.
Donosimo vam jedan odličan recept za pravljenje ajvara.
Sastojci:
7 kg paprikež
3 l vode
2 kašike sirćeta
½ ulja
250 g šećera
250 g soli
bijeli luk po ukusu
Priprema:
Očistite papriku od semenki, uklonite peteljke i izrežite na komade. Vodu, sirće i so provri, pa dodati paprike i kuvati dok ne omekšaju. Paprike sameljite u mašini za mljevenje mesa, pa ih pržite na ulju dok sva tečnost ne ispari. Na kraju dodati isjeckan bijeli luk i napuniti tegle.
A ako volite ajvar sa pečenom paprikom i patlidžanom, ovaj recept je dokazano dobar.